Ezüstéremmel tértünk haza az országos halőri versenyről

Vármegyénk halőri csapata az ügyességi versenyben harmadik, az összesítésben a második helyen zárta az országos halőri versenyt.

Az Országos Halőr Szalmai Verseny és Találkozó szerdai első napjáról már beszámoltunk, csütörtökön három szakmai és két ügyességi versenyszámra is sor került. 

Az első szakmai versenyszámban a túlparton horgászó személy megfigyelése, és az általa elkövetett szabálysértések felderítése volt a feladat. Mindezt úgy kellett a halőrpároknak távcsövekkel és hőkamerával végrehajtania, hogy a tilosban járó ne vegye őket észre. A második feladat a már klasszikusnak számító ellenőrzés volt. Itt egy stégen horgászót kellett halőri intézkedés alá vonni. A horgászokmányok ellenőrzése mellett a stég alá, a horgászládába, a haltartóba és a csalihalas vödörbe is érdemes volt belenézni. Kellemetlen meglepetés érhette azokat, akik nem figyeltek a biztonságos távolság megtartására, ugyanis a szabálytalankodó zsebében egy kés lapult, amit bizony nem félt használni.

A rendészeti sorfeladat tulajdonképpen egy szituációs gyakorlat volt, ahol a halőrpároknak az egyes stációknál egyre komolyabb helyzetekkel kellett megbirkózniuk. Az intézkedésnek ellenszegülő személyeket vissza kellett tartaniuk a rendőrség kiérkezéséig. A lépéseket itt is, mint minden feladatnál egy versenybíró értékelte.

A párosok az indulás előtt egy asztalról eszközöket vehettek magukhoz, de egyáltalán nem volt mindegy, hogy a különböző vegyi- és kényszerítőeszközök, fegyverek, illetve szolgálati „játékkutyák” közül melyiket választották.

A negyedik állomáson kormorángyérítés volt a feladat, mégpedig sziluettlövészet formájában. A lőlapokon látható madarak méretét akkorára csökkentették, mint amekkorának 50 méter távolságból egy valódi kárókatona látszik. A „gyérítés” természetesen sörétes lőszer helyett gumilövedékkel történt.

Ebéd után az ügyességi versenyszámokkal folytatódott a sor. A csónakos feladatban szintén párok vettek részt. Miközben az egyik halőr egy kijelölt pályán evezett, a másik tiltott eszközöket és szabálytalanságokat igyekezett észrevenni. A nap utolsó versenyszámában egy elakadt halőri terepjáró kiszabadítása várt a halőrökre. A háromfős csapatoknak részletesen be kellett számolniuk a csörlő helyes használatáról és az önmentés egyes lépéseiről.

Pénteken három versenyszámra is sor került. Az első erőnléti feladat során 200 liter vizet kellett minél gyorsabban kimerni egy halőri csónakból. A megengedett fennmaradó mennyiség egy liter volt, de minden megkezdett liter után három másodperc büntetőidő járt.

A váltófutóverseny során a halőrpároknak 100-100 métert kellett futniuk. A váltóbotot, ami jelen esetben egy gumibot volt az „Állj, a törvény nevében!” felkiáltást követően kellett átadniuk egy előre kijelölt tízméteres szakaszon. A felkiáltás elmulasztásáért, vagy a szakaszon kívüli váltásért az előző feladathoz hasonlóan büntetőmásodpercek jártak.

Az utolsó feladat lényege a nonverbális kommunikáció volt. A méltán híres társasjátékhoz hasonlóan – egy perc alatt – utasításokat, vagy feltárt szabálytalanságokat kellett elmutogatni a társaknak.

Az eredményhirdetésnél aztán kiderült: Győr-Moson-Sopron halőri csapata az ügyességi versenyben 3., az összesítésben a 2. helyen zárta az országos halőri versenyt. (Forrás: MOHOSZ).

Kedvelt bejegyzések